Cursussen en kaderopleiding sportklimmen

Cursussen sportklimmen

Regio Oost organiseert cursussen voor de beginnende en wat meer gevorderde sportklimmer. Hierbij wordt de landelijke NKBV-lijn voor sportklimmen gevolgd. Klimhallen en klimcentra geven vaak 'indoor' klimcursussen. Regio Oost richt zijn cursussen op 'outdoor', dus klimmen op rotsmassieven. Algemene voorwaarden voor deelname:

  • lid van de NKBV;
  • verzekerd via de NKBV voor de risico's die aan deze activiteiten zijn verbonden;
  • leeftijd vanaf 16 jaar.


Klimvaardigheidsbewijzen

De cursussen leiden op tot het behalen van de klimvaardigheidsbewijzen (KVB) 'Indoor Toprope' en 'Outdoor Voorklimmen' (single pitch, multi pitch en trad). Bij een gunstige beoordeling van de getoonde kennis en vaardigheden tijdens de cursus vraagt de instructeur het betreffende KVB aan. De kosten van het KVB (€ 7,50) zijn bij het cursusgeld inbegrepen.

Basiscursus rotsklimmen

Deze cursus is bedoeld voor diegene die zich de grondbeginselen van het klimmen, het (na)zekeren en abseilen eigen willen maken. Naast theorie wordt er geklommen op een klimmuur en in de vrije natuur op de rotsen van Duitsland.

Durf je al wat meer, dan kun je in deze cursus ook jouw eerste route voorklimmen. Klimmers die jaren geleden een cursus gevolgd hebben en door omstandigheden deze kennis niet hebben bijgehouden, kunnen zich ook voor deze cursus aanmelden.

Naast theorie-/oefenavonden wordt er vier dagen geklommen in de vrije natuur op de rotsen van Duitsland. Slaag je op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope. Bekijk de video van de Basiscursus.

Bekijk de video van de Basiscursus.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.


Cursus outdoor voorklimmen (OV) - single pitch

Wil je mee met onze klimweekenden, of zelfstandig op pad kunnen in de Belgische klimgebieden of op jouw vakantiebestemming? Dan biedt de cursus OV single pitch jou de mogelijkheid om veilig te leren klimmen in ingerichte sportklimgebieden met routes van één touwlengte. Je leert zelfstandig in rots voorklimmen en ombouwen naar toprope of laten zakken.

Eerst gaan we een dag uitgebreid de techniek oefenen gevolgd door een weekend op een rotsmassief in België. Slaag op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV - single pitch.

Om deel te nemen aan deze cursus heb je eerder een basiscursus rotsklimmen gevolgd, ben je in bezit van een klimvaardigheidsbewijs 'Indoor Voorklimmen' of aantoonbare gelijkwaardige ervaring.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.


Cursus outdoor voorklimmen (OV) - multi pitch

Cursus outdoor voorklimmen (OV) - multi pitch Ben je klaar voor het serieuzere werk? Voorklimmen in rots gaat je goed af en hogere rotswanden met langere klimroutes dagen jou uit? Dan is de cursus OV - multi pitch iets voor jou.

Je leert standplaatsen maken op vaste haken, een naklimmer zekeren en abseilen over meerdere standplaatsen. Deze cursus is de ideale opstap naar het klimmen van meerdere touwlengtes.

De cursus begint met een dag aan de Calo-klimmuur in Zwolle waar we alle technieken uitgebreid oefenen, vervolgens zullen wij dit in de praktijk gaan brengen in een klimgebied in Duitsland. Het laatste weekend zullen wij naar de Belgische rotsen gaan. Daar zullen wij ook het examen af gaan nemen, als jij slaagt voor het examen krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV - multi pitch.

Om deel te kunnen nemen aan deze cursus moet je in het bezit zijn van een klimvaardigheidsbewijs 'Outdoor Voorklimmen - single pitch' of aantoonbare gelijkwaardige ervaring.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.

Cursus outdoor voorklimmen (OV) Trad (traditioneel) klimmen: module 1 basis, nuts en friends.

Leer veilig rotsklimmen in gebieden met routes van een enkele touwlengte (max 35m), welke weinig of geen haken bevatten maar wel een volledig ingerichte standplaats hebben. Tijdens de cursus wordt er veel aandacht gegeven aan materiaalkennis en het leggen van mobiele en natuurlijke zekeringen zoals nuts, friends en zandlopers. Deze cursus biedt de mogelijkheid om te gaan klimmen in bijv. de mooie Duitse gebieden de Ith, Ettringen en de Harz.

Voorwaarden om deel te nemen:

- Soepel een 5A onsight kunnen voorklimmen                                                                                                                                      - Minimaal KVB Outdoor voorklimmen Single Pitch of aantoonbare gelijkwaardige ervaring

De cursus bestaat uit twee delen:

- Deel 1 theorie aan de calo muur in Zwolle. De theorie dag welke voornamelijk besteed wordt aan materiaalkennis.       - Deel 2 praktijk weekend In de Ith Duitsland. Het praktijk weekend waar we veel gaan klimmen, veel gaan oefenen en nog meer plezier gaan hebben.

Wil je ervaring op doen om zelfstandig op natuurlijke en mobiele zekeringen te kunnen klimmen, of wil je eerdere trad klim ervaring opfrissen, dan is deze cursus Traditioneel klimmen, module 1 basis, nuts en friends een aanrader.

Naast het bovenstaande behandelen we ook routekeuze, klimveiligheid en stressbeheersing. Deze module is de eerste van 2, beide modules samen bieden de mogelijkheid tot het behalen van het Klimvaardigheidsbewijs Outdoor voorklimmen- aantekening trad.

Deze cursus wordt in het voor en najaar aangeboden. Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agendadatum voorjaar en agendadatum najaar..

 

Cursus outdoor voorklimmen (OV) Trad (traditioneel) klimmen: module 2 gevorderd, standplaatsen en trad klimtechniek

Breng je klimmogelijkheden naar een volgend niveau. Het bouwen van een veilige traditionele (tussen) standplaats is een complexe techniek. Ben je dit meester dan houdt niks je meer tegen om elke rotswand te bedwingen die je wil. Tijdens deze cursus wordt er veel aandacht gegeven aan de materialen en technieken voor het bouwen van (tussen)standplaatsen. Maar ook is er aandacht voor klimtechnieken zoals spleetklimmen met vuist/hand verklemming. Tijdens het weekend wordt er actief gewisseld tussen korte stukken theorie en veel praktijk.

We klimmen in de rots massieven van Duitsland. Voorwaarden om deel te nemen:                                                                    - Soepel een 5A onsight kunnen voorklimmen                                                                                                                                      - Minimaal KVB Outdoor voorklimmen Multi Pitch                                                                                                                                  - Deelname aan NKBV Oost Single Pitch Trad (Module 1)

Heb je elders ruime kennis en ervaring opgedaan met het plaatsen van nuts en friends en wil je aan deze cursus deelnemen neem dan contact op met de coördinator.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda. Klimvaardigheidsbewijs Outdoor voorklimmen- aantekening trad.

Wil je een KVB Outdoor voorklimmen – aantekening trad behalen dan dien je in bezit te zijn van het KVB-Outdoor voorklimmen Multi Pitch, je dient deelgenomen te hebben aan de NKBV Regio Oost Traditioneel klimmen module 1 en 2 en beide succesvol afgesloten te hebben.

De cursus bestaat uit 1 weekend: - Praktijk datum In de Harz in Duitsland. Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.

 

Kaderopleidingen sportklimmen

Ben je een enthousiast sportklimmer en wil je jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan anderen, volg dan een kaderopleiding tot sportklimbegeleider outdoor of sportkliminstructeur outdoor voorklimmen. Deze kaderopleidingen zijn gekoppeld aan de cursussen voor sportklimmers. Voor ieder niveau worden instructeurs opgeleid; zij worden begeleid door een leercoach en een praktijkbegeleider. Wil je meer weten over een kaderopleiding of over het te volgen leertraject, kijk dan op de NKBV-website of neem contact op met het opleidingscentrum van Regio Oost, zie de contactpagina.