Cursussen en kaderopleiding sportklimmen

Cursussen sportklimmen

Regio Oost organiseert cursussen voor de beginnende en wat meer gevorderde sportklimmer. Hierbij wordt de landelijke NKBV-lijn voor sportklimmen gevolgd. Klimhallen en klimcentra geven vaak 'indoor' klimcursussen. Regio Oost richt zijn cursussen op 'outdoor', dus klimmen op rotsmassieven of in alpien terrein.
Voorwaarden voor deelname:

  • lid van de NKBV;
  • verzekerd via de NKBV voor de risico's die aan deze activiteiten zijn verbonden;
  • leeftijd vanaf 16 jaar.


Klimvaardigheidsbewijzen

De cursussen leiden op tot het behalen van de klimvaardigheidsbewijzen (KVB) 'Indoor Toprope' en 'Outdoor Voorklimmen' (single pitch, multi pitch en trad). Bij een gunstige beoordeling van de getoonde kennis en vaardigheden tijdens de cursus vraagt de instructeur het betreffende KVB aan. Je wordt via het opleidingscentrum van NKBV Regio Oost aangemeld bij het NKBV-bureau en dan ontvang je het KVB. Voldoe je nog niet aan de eisen dan bestaat er de mogelijkheid om op een later tijdstip in het seizoen in een klimweekend opnieuw jouw kennis en vaardigheden door instructeurs te laten beoordelen. De kosten van het KVB (€ 7,50) zijn bij het cursusgeld inbegrepen.

Basiscursus rotsklimmen

Deze cursus is bedoeld voor diegene die zich de grondbeginselen van het klimmen, het (na)zekeren en abseilen eigen willen maken. Naast theorie wordt er geklommen op een klimmuur en in de vrije natuur op de rotsen van Duitsland. Durf je al wat meer, dan kun je in deze cursus ook jouw eerste route voorklimmen. Klimmers die jaren geleden een cursus gevolgd hebben en door omstandigheden deze kennis niet hebben bijgehouden, kunnen zich ook voor deze cursus aanmelden. Naast theorie-/oefenavonden wordt er vier dagen geklommen in de vrije natuur op de rotsen van Duitsland. Slaag op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope.

Bekijk de video van de Basiscursus.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.


Cursus outdoor voorklimmen (OV) - single pitch

Wil je mee met onze klimweekenden, of zelfstandig op pad kunnen in de Belgische klimgebieden of op jouw vakantiebestemming? Dan biedt de cursus OV single pitch jou de mogelijkheid om veilig te leren klimmen in ingerichte sportklimgebieden met routes van één touwlengte. Je leert zelfstandig in rots voorklimmen en ombouwen naar toprope of laten zakken. Eerst gaan we een dag uitgebreid de techniek oefenen op de Calo-klimmuur in Zwolle gevolgd door een weekend op een rotsmassief in België. Slaag op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV - single pitch.
Om deel te nemen aan deze cursus heb je eerder een basiscursus rotsklimmen gevolgd, ben je in bezit van een klimvaardigheidsbewijs 'Indoor Voorklimmen' of heb je zelf al de nodige ervaring opgedaan met zelfstandig rotsklimmen.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.


Cursus outdoor voorklimmen (OV) - multi pitch

Ben je klaar voor het serieuzere werk? Voorklimmen in rots gaat je goed af en hogere rotswanden met langere klimroutes dagen jou uit? Dan is de cursus OV- multi pitch iets voor jou. Je leert standplaatsen maken in de rotswand, een naklimmer zekeren en abseilen over meerdere standplaatsen. Deze cursus is de ideale opstap naar het klimmen van meerdere touwlengtes. De cursus begint met een dag aan de Calo-klimmuur in Zwolle waar we alle technieken uitgebreid oefenen. Daarna volgt een weekend in de Belgische rotsen. Slaag op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV - multi pitch.
Om deel te nemen aan deze cursus heb je eerder een basiscursus rotsklimmen gevolgd, ben je in bezit van een klimvaardigheidsbewijs 'Outdoor Voorklimmen - single pitch' of heb je zelf al de nodige ervaring opgedaan met zelfstandig rotsklimmen.

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda.

Cursus outdoor voorklimmen (OV) - trad
(voorheen adventure klimmen)

Wil je ervaring op doen om zelfstandig in gebieden met weinig of zonder haken te klimmen, dan is deze cursus outdoor voorklimmen - trad(itional) een aanrader. Als voorwaarden voor deelname gelden dat je in het bezit moet zijn van het klimvaardigheidsbewijs OV multi pitch en bekwaam bent in de basis reddingstechnieken (prusiken, express flaschenzug en seilrolle flaschenzug). Je hebt de nodige klimervaring opgedaan in behaakte gebieden en een 5a klim je soepel voor.
Er wordt veel aandacht gegeven aan materiaal, het leggen van mobiele zekeringen, het bouwen van (tussen)standplaatsen en klimtechnieken zoals hand/vuistverklemming. Maar ook is er aandacht voor reddingstechnieken, routekeuze, klimveiligheid en stressbeheersing. We klimmen in de rotsmassieven van Duitsland.
De cursus bestaat uit vijf lesdagen en heeft een kort theoretisch gedeelte, maar vooral veel praktijkoefeningen. Slaag op de laatste dag van de cursus voor de toets, dan krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV - trad.
Heeft jouw kennis van en vaardigheid met reddingstechnieken een oppepper nodig, neem dan eerst deel aan de Workshop Bergreddingstechniek. 

Ga voor meer informatie, het minimum/maximum aantal deelnemers en de kosten naar de agenda. Dit jaar bieden we zowel de single- als de multipitch TRAD cursus aan!

Kaderopleidingen sportklimmen

Ben je een enthousiast sportklimmer en wil je jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan anderen, volg dan een kaderopleiding tot sportklimbegeleider outdoor of sportkliminstructeur outdoor voorklimmen. Deze kaderopleidingen zijn gekoppeld aan de cursussen voor sportklimmers. Voor ieder niveau worden instructeurs opgeleid; zij worden begeleid door een leercoach en een praktijkbegeleider. Wil je meer weten over een kaderopleiding of over het te volgen leertraject, kijk dan op de NKBV-website of neem contact op met het opleidingscentrum van Regio Oost, zie de contactpagina.