Bergsportdag Regio Oost

Bergsportdag Regio Oost

Vindt plaats op

                   Inspirerende bergsportdag op tweede Paasdag i.s.m. Staatsbosbeheer.

Dag vol inspiratie, workshops en lezingen! Deze dag wordt samen met Staatsbosbheer georganiseerd, zij houden dan ook een Paar-Fair. Verschillende standhouders bieden hun streek producten aan, van sieraden, bloemen en tuinaccessoires tot outdoor producten, lifestyle en proeverijen. Ook zijn er verschillende workshops te volgen. Voor de kinderen is er van alles te beleven, zoals schminken en broodjes bakken. Een stukje van de omgeving ontdekken? Laat je dan een stukje rondrijden met de Heideslak! Kortom: een dag vol activiteiten voor jong en oud.

Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

We lichten al een tipje van de sluier op; houd de site in de gaten voor het meest actuele programma.
Om half 11 starten we de dag met lezingen binnen en bergsport demo's buiten. Graag inschrijven (niet verplicht!) zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Geen lid? Meld je dan voor deze lezingen en workshops door een mailtje te sturen aan Edward Brama

Er is de hele dag een klimrots aanwezig: ervaar hoe het is om in de natuur te klimmen!

Programma

Binnen (scroll naar beneden voor meer details)
10.30 Sportpodologie door Rene Vos
11.30 Atlasgebergte Marokko door Frank Rempe
12.30 Natuurfotografie door Ruud van der Bliek
13.30 Routeplanning door Frans Welkamp
14.30 Huttentocht met kinderen, Stubaier Höhenweg door Robert Brunink
15.30 Denali expeditie door Frank Rempe


Buitenprogramma:
Buiten worden er demo's getoond en kunt u stands bezoeken over: touwtechnieken, klimmen, fotografie en oriëntatie. Roy Reizen zal ook aanwezig zijn met een stand. Roy Reizen is opgericht door Roy van Langen. Bij Roy Reizen ga je op reis met een International Mountain Leader. Het reisaanbod is divers. Een tenttrekking door de Lofoten in Noorwegen, wandelen in Wales vanuit een herberg, Wandelen in Italië tussen onbenmande hutten en natuurlijk in de winter het sneeuwschoenwandelen. Bij alle reizen gaan we op pad met een kleine groep en verzorgd Roy Reizen de overnachtingen en de mooiste routes. Roy heeft een 3 jarige opleiding gevolgd tot International Mountain Leader, naast veiligheid is er ook veel kennis over flora en fauna aanwezig. Ervaar de bergen met Roy, unieke wandeltochten en sneeuwschoenwandelingen in klein gezelschap. 

Lezing Sportpodologie Rene Vos 
Rene Vos is sportpodoloog maar heeft ook zijn eigen zaak, namelijk de wandelfabriek in outdoor materialen en berg-wandelschoenen. Als sportpodoloog heeft hij naast kennis van schoenen ook de mogelijkheid om jouw voet te analyseren en waar mogelijk te ondersteunen. Kortom: Heb je altijd pijnlijke of vermoeide voeten in jouw wandelschoenen? Dat is verleden tijd als de juiste wandelschoenen en/of zooltjes draagt. Rene Vos geeft tijdens deze lezing een helder inzicht over voetproblematieken en wat je hieraan kunt doen. Hij zal de gehele dag ook bij een stand buiten staan voor al uw vragen.

Lezing International Mountain Leader en expeditieleider Frank Rempe van Mountain Time
Frank Rempe is IML en expeditieleider, Frank gaat je meenemen in een wandeltocht door het Atlasgebergte en op avontuur in Marroko.  Marokko kennen we natuurlijk als het meest noordwestelijke land van Afrika. Naast de bekende bestemmingen zoals Marrakech of de koningssteden heeft het land ook prachtige bergen en woestijnen. Voor natuur- en bergsportliefhebbers is Marokko land waar veel te zien en te beleven valt en gelukkig is het een zeer toegankelijk land. De meest bekende en hoogste berg is de Toubkal. Het avontuur kun je ook zoeken in gebieden die minder bekend zijn. Frank neemt jullie tijdens zijn presentatie mee naar minder bekende gebieden zoals Jebel Siroua, de Todra Gorge, het Anti Atlas gebergte en Ighil M’goun.

Lezing & workshop Natuurfotografie door Ruud van der Bliek 
Ruud van der Bliek, fotograaf en reiziger, neemt u mee in zijn passie voor bergen en natuurfotografie.
In deze lezing geeft hij u aan de hand van foto’s een aantal tips en trucks mee, zodat u een volgende keer met aansprekende beelden van uw reis thuis kunt komen. Ook als die zich niet in de bergen afspeelt. In zijn lezing toont hij foto’s van onder andere de Dolomieten, Nepal, IJsland, Schotland en Noorwegen, die hij heeft gemaakt tijdens vele trektochten en fotoreizen.
Wat je ook fotografeert, of het nu het landschap is, of je kinderen, je huis, je vakantie, je huisdier of het eten op je bord, altijd is het belangrijk om een aantal basisbegrippen van fotografie te kennen en ze te kunnen toepassen. Daarvoor heb je niet persé een dure camera nodig. Een aantal zijn zelfs van toepassing voor een mooie telefoonfoto. De beste camera is toch degene die je bij je hebt.
Aansluitend aan de presentatie geeft Ruud een korte praktijkworkshop, waarin deze basisbegrippen worden uitgelegd en toegepast. Neem daarom je eigen camera mee.

Lezing & workshop Routeplanning Frans Welkamp 
Leer je mogelijkheden, een wandeltocht, trail, hike of trektocht, goed voorbereid en zelfstandig te maken. 
Frans Welkamp geeft u een workshop zelf wandel-, berg- of trektocht plannen.

Bij een wandel- of trektocht in de bergen in een onbekend gebied is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Een van de voorbereidingen is dat je weet wat de te lopen route naar je bestemming is, wat je onderweg tegenkomt, hoe lang je onderweg bent en wat je mee moet nemen. Tijdens de workshop wordt een methodiek gepresenteerd en daar ga je zelf ook mee aan de slag. Je leert met behulp van bergsport-kaarten en kompassen de route uit te zetten, van de kaart af te lezen en vast te stellen wat de te lopen route naar je bestemming is, wat je onderweg tegenkomt, hoe lang je onderweg bent.
Duur ongeveer 45 minuten.Inleiding: 15 minuten en workshop: van 30 minuten.
De workshop wordt begeleid door Frans Welkamp, tourleader in bergachtig terrein. alpinist, trainer en coach van buitensporters/ (berg)wandelaars, hikers, trail- en trektocht lopers die zelfstandig op pad gaan.
Buitensportpublicist van artikelen in diverse buitensportbladen en schrijver van het zakboek Kaart, Kompas en GPS.(2017) Uitgeverij Tirion Sport en medeauteur van het NKBV boekwerk Bergwandelen.
Inleiding: 15 minuten en workshop: van 30 minuten.

Huttentocht met kinderen, Stubaier Höhenweg door Robert Brunink
Robert is buitensportliefhebber en samen met zijn gezin vaak te vinden op de fiets of in de bergen. Hij neemt u mee op een 5-daagse huttentocht door het Stubaital die hij samen met zijn vriendin en dochters van 9 en 12 jaar heeft gemaakt.

International Mountain Leader en expeditieleider Frank Rempe van Mountain Time
De Denali is gelegen in Alaska en is met zijn 6194 m de hoogste berg in Noord-Amerika en een van de ‘Seven Summits’.De berg is gelegen in het midden van het Denali National Park.Vroeger noemden we de berg Mt. Mckinley, maar sinds 2015 veranderde President Obama de naam weer in Denali. In de taal van de Athabasken, de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Amerika. Vrij vertaald betekent Denali, De Hoge; The High One.
Frank Rempe vertelt u over de barre tocht van vier NKBV-ers in hun poging om deze ijzige berg te beklimmen.
Frank Rempe zal u meenemen in de fantastische landschappen van Alaska waar hij met zijn expeditie de top van de Denali heeft beklommen. Hij zal de “ins and outs” vertellen over een te houden en het zelf organiseren van een expeditie als deze.

Geen lid? Meld je dan voor deze lezingen en workshops door een mailtje te sturen aan Edward Brama