Bergsportdag Regio Oost

Bergsportdag Regio Oost

Vindt plaats op

Inspirerende bergsportdag op tweede Paasdag i.s.m. Staatsbosbeheer.

Dag vol inspiratie, workshops en lezingen! Deze dag wordt samen met Staatsbosbheer georganiseerd, zij houden dan ook een Paarfair.

Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

We lichten al een tipje van de sluier op; houd de site in de gaten voor het meest actuele programma.
Om half 11 starten we de dag met lezingen binnen en bergsport demo's buiten. Graag inschrijven (niet verplicht!) zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Geen lid? Meld je dan voor deze lezingen en workshops door een mailtje te sturen aan Edward Brama (edward.brama@gmail.com)

Voorlopig programma

Binnen (scroll naar beneden voor meer details)
10.30 Sportpodologie door Rene Vos
11.30 Atlasgebergte Marokko door Frank Kempe
13.00 Natuurfotografie door Ruud van der Bliek
13.45 Routeplanning door Frans Welkamp
14.45 Denali expeditie door Frank Rempe
15.45 volgt
16.30 einde
Buitenprogramma:
Buiten worden er demo's getoond en kunt u stands bezoeken over: touwtechnieken, klimmen, fotografie en oriëntatie.

Lezing Sportpodologie Rene Vos 
Rene Vos is sportpodoloog maar heeft ook zijn eigen zaak, namelijk de wandelfabriek in outdoor materialen en berg-wandelschoenen. Als sportpodoloog heeft hij naast kennis van veel schoenen ook de mogelijkheid om jouw voet te analyseren en waar mogelijk te ondersteunen. Kortom: Heb je altijd pijnlijke of vermoeide voeten in jouw wandelschoenen? Dat is verleden tijd als de juiste wandelschoenen en/of zooltjes aangemeten worden. Rene Vos geeft tijdens deze lezing een helder inzicht over voetproblematieken en wat je hieraan kunt doen. Hij zal de gehele dag ook bij een stand buiten staan voor al uw vragen.

Lezing International Mountain Leader en expeditieleider Frank Rempe van Mountain Time
Frank Rempe is IML en expeditieleider, Frank gaat je meenemen in een wandeltocht door het Atlasgebergte en op avontuur in Marroko.  Marokko kennen we natuurlijk als het meest noordwestelijke land van Afrika. Naast de bekende bestemmingen zoals Marrakech of de koningssteden heeft het land ook prachtige bergen en woestijnen. Voor natuur- en bergsportliefhebbers is Marokko land waar veel te zien en te beleven valt en gelukkig is het een zeer toegankelijk land. De meest bekende en hoogste berg is de Toubkal. Het avontuur kun je ook zoeken in gebieden die minder bekend zijn. Frank neemt jullie tijdens zijn presentatie mee naar minder bekende gebieden zoals Jebel Siroua, de Todra Gorge, het Anti Atlas gebergte en Ighil M’goun.

Lezing & workshop Natuurfotografie door Ruud van der Bliek 
Ruud van der Bliek, fotograaf en reiziger, neemt u mee in zijn passie voor bergen en natuurfotografie.
In deze lezing geeft hij u aan de hand van foto’s een aantal tips en trucks mee, zodat u een volgende keer met aansprekende beelden van uw reis thuis kunt komen. Ook als die zich niet in de bergen afspeelt. In zijn lezing toont hij foto’s van onder andere de Dolomieten, Nepal, IJsland, Schotland en Noorwegen, die hij heeft gemaakt tijdens vele trektochten en fotoreizen.
Wat je ook fotografeert, of het nu het landschap is, of je kinderen, je huis, je vakantie, je huisdier of het eten op je bord, altijd is het belangrijk om een aantal basisbegrippen van fotografie te kennen en ze te kunnen toepassen. Daarvoor heb je niet persé een dure camera nodig. Een aantal zijn zelfs van toepassing voor een mooie telefoonfoto. De beste camera is toch degene die je bij je hebt.
Aansluitend aan de presentatie geeft Ruud een korte praktijkworkshop, waarin deze basisbegrippen worden uitgelegd en toegepast. Neem daarom je eigen camera mee.

Lezing & workshop Routeplanning Frans Welkamp 
Leer je mogelijkheden, een wandeltocht, trail, hike of trektocht, goed voorbereid en zelfstandig te maken. 
Frans Welkamp geeft u een workshop zelf wandel-, berg- of trektocht plannen.

Bij een wandel- of trektocht in de bergen in een onbekend gebied is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Een van de voorbereidingen is dat je weet wat de te lopen route naar je bestemming is, wat je onderweg tegenkomt, hoe lang je onderweg bent en wat je mee moet nemen. Tijdens de workshop wordt een methodiek gepresenteerd en daar ga je zelf ook mee aan de slag. Je leert met behulp van bergsport-kaarten en kompassen de route uit te zetten, van de kaart af te lezen en vast te stellen wat de te lopen route naar je bestemming is, wat je onderweg tegenkomt, hoe lang je onderweg bent.
Duur ongeveer 45 minuten.Inleiding: 15 minuten en workshop: van 30 minuten.
De workshop wordt begeleid door Frans Welkamp, tourleader in bergachtig terrein. alpinist, trainer en coach van buitensporters/ (berg)wandelaars, hikers, trail- en trektocht lopers die zelfstandig op pad gaan.
Buitensportpublicist van artikelen in diverse buitensportbladen en schrijver van het zakboek Kaart, Kompas en GPS.(2017) Uitgeverij Tirion Sport en medeauteur van het NKBV boekwerk Bergwandelen.
Inleiding: 15 minuten en workshop: van 30 minuten.

International Mountain Leader en expeditieleider Frank Rempe van Mountain Time
De Denali is gelegen in Alaska en is met zijn 6194 m de hoogste berg in Noord-Amerika en een van de ‘Seven Summits’.De berg is gelegen in het midden van het Denali National Park.Vroeger noemden we de berg Mt. Mckinley, maar sinds 2015 veranderde President Obama de naam weer in Denali. In de taal van de Athabasken, de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Amerika. Vrij vertaald betekend Denali, De Hoge; The High One.
Frank Rempe vertelt u over de barre tocht van vier NKBV-ers in hun poging om deze ijzige berg te beklimmen.
Frank Rempe zal u meenemen in de fantastische landschappen van Alaska waar hij met zijn expeditie de top van de Denali heeft beklommen. Hij zal de “ins and outs” vertellen over een te houden en het zelf organiseren van een expeditie als deze.

Geen lid? Meld je dan voor deze lezingen en workshops door een mailtje te sturen aan Edward Brama (edward.brama@gmail.com)