Klimcursus ervaring van Jurgen

Na een gezellige en goed bevallen trad cursus eind vorig jaar merkte ik aan mezelf dat ik er mentaal toch nog niet helemaal klaar voor was om alleen op friends en nuts te gaan klimmen. Gelukkig was er tijdens deze single-pitch cursus een plek vrij tijdens het praktijk weekend, en kon ik op vrijdag middag in de auto stappen richting Ith, waar ik 2 gezellige groepen (ook een basis cursus) op de camping trof.

Dat betekende dat ik wel de week daarvoor de voor mij inmiddels bekende theoriedag aan de CALO wand miste. Daarin werd de theorie van het plaatsen van friends en nuts uitgelegd en werden de voorklimvallen nog een keer geoefend.

Terug naar Duitsland waar het praktijkweekend gekenmerkt werd door 1 ding, KOU! Met temperaturen ’s nachts rond het vriespunt en overdag niet veel daarboven was warm blijven de belangrijkste prioriteit. Zaterdag ochtend zijn we richting de rostsen gelopen waar we begonnen met het oefenen van plaatsen van friends en nuts in en gaten terwijl we nog veilig op de grond stonden.  Al snel daarna gingen we toprope gezekerd omhoog, terwijl we eigen zekeringen plaatsten. Een 2e touw moest het voorklimtouw voorstellen om zo toch het gevoel van het voorklimmen op trad gear te krijgen.

Dit ging bij iedereen goed en het belangrijkste was om warm te blijven, niet alleen als zekeraar maar ook als klimmer. Voor mij de belangrijkste tip van het weekend kwam al snel, namelijk om je klimschoenen in je trui te stoppen. Op deze manier blijven ze warm en schieten je voeten niet gelijk in de kramp als ze de koude klimschoenen in moeten. Stop op dat moment je sokken in je trui, zodat als je weer beneden komt je weer warme voeten hebt!

(tekst loopt door onder de foto)

Al snel daarna ging iedereen aan de slag om eenvoudige routes voor te klimmen op eigen zekeringen en dat ging prima! Het is uberhaupt het idee om op trad makkelijker te klimmen dan het normale niveau. Na een mooie middag zijn we met onze groep gaan eten bij een gecombineerd tankstation & restaurant… Laten we het erop houden dat de Griek beter is….

Na weer een koude nacht hebben we ingepakt en zijn we nog een paar uur aan de rotsen gaan hangen en hebben we verder geoefend met plaatsen en klimmen. Rond een uur of 2 werd er traditioneel ingepakt en werd de weg richting snackbar voor de afsluiting ingezet. Onderweg liepen we tegen ambulance en brandweer aan, omdat er een (Duitse) free solo klimmer uit de wand was gevallen. Zelf heb ik het gelukkig niet gezien, maar ik begreep dat een aantal van onze groep de klimmer nog wel heeft gezien. Na het opwarmen in de snackbar zijn we en masse weer richting het westen afgereisd. Thanks aan alle deelnemers voor de gezelligheid en de instructeurs voor alle kennis!

Groet,

Jurgen