Maak kennis met Reinier Massink, penningmeester NKBV Oost

Vorige

Interview penningmeester/bergsporter: Reinier Massink
‘Voor een handig man zoals jij is het geen werk.’

Lees hier de vacature.

Bergsport is voor iedereen
Als actief sporter heeft survival zijn voorkeur om lichamelijk fit te blijven. Wandelingen en klim weekenden zijn goede trainingen waarbij hij samen met zijn klimmaten erop uit gaat.
Reinier geeft aan dat bergsporten voor iedereen wat te bieden heeft. In verschillende gradaties zijn activiteiten te doen. Je hoeft niet perse een hoge moeilijke top te hoeven beklimmen. Binnen de Europese bergen zijn mooie routes te vinden voor elk niveau. En is er veel te doen en zien. Van heerlijk genieten op terrassen tot lastige bergroutes.
Veel mensen vinden het moeilijk om een stap verder te doen in de bergen, terwijl er zoveel meer mogelijk is. De NKBV verzorgt een stuk informatie, inspiratie en organiseert cursussen. Hiermee kan een ieder op zijn/haar niveau goed voorbereid de bergen/rotsen in.

Een bergsport vakantie hoeft niet perse veel geld te kosten, om te ervaren welke mogelijkheden in er in de bergen zijn. Het genieten van het buiten zijn, de rust en de mooie natuur die zo ver als het oog kan reiken aanwezig is. Het gevoel nietig te zijn tussen de reusachtige bergen, en de schoonheid van bergcultuur te ervaren.

Uit ervaringen met de lokale berggidsen zijn er veel mooie plekken te bezichtigen, waar je normaal zelf niet komt. Voor en tijdens de tochten werd en veel uitgelegd hoe de bergen te beklimmen en waar rekening mee te houden. Uiteindelijk het zelf willen beslissen waar ik naar toe kon gaan in de bergen, heeft mij doen besluiten om verder te gaan kijken hoe ik dat kon doen. De NKBV is hierbij een zeer goede opstap geweest om dat te realiseren.


Leren door te doen
Al enige jaren ervaring in de het beklimmen van bergen, is er gaande weg veel geleerd van berggidsen en door het volgen van cursussen. Maar het echte leren begint door zelf of met je eigen groep op pad te gaan in de bergen. Het reproduceren van het geleerde in de praktijk te brengen geeft een extra mooie dementie aan het bergsporten. Reinier heeft verschillende berggebieden in Europa beklommen om hier vorm aan te geven, Franse Alpen, de beklimming van de Mont Blanc, Oosterijkse Alpen en het beklimmen van de Chimborazo (vulkaan) in Ecuador.
Reiniers voorkeur in het klimmen van bergen is een combinatie van wandelen, klimmen en / of gletsjer overschrijdingen. Het hoeven niet altijd de hoogste toppen te zijn die beklommen hoeft te worden, maar de uitdaging van een gecombineerde tocht is waar hij naar uit kijkt. De voorbereidingen van de tochten en materialen zijn even belangrijk als het fysiek fit zijn. Ter plaatse altijd nagaan bij lokale mensen of gidsen wat de omstandigheden op dat moment in een berggebied zijn, is belangrijk om aan tochten te beginnen. Het is risico management toepassen op verschillende vlakken. Wat doet het weer, is een gebied begaanbaar m.b.t. lawine gevaar van steen of sneeuw, zijn klimroutes intact. Is het materiaal up to date, en neem ik het juiste mee voor die route die gedaan wordt. Ook rekening houden met de mensen met wie je gaat en is iedereen fit genoeg om de heen en terug tocht te voldoen.
Een goede training vooraf is een pre om een tocht of beklimming te doen slagen, waaraan het klimmen in Ibbenburen , klimhallen, hardlopen en survival trainingen ter grondslag liggen.