Activiteiten overzicht

Klimsport

Klimmen is voor iedereen. Ga mee klimmen op de Calowand of schrijf je in voor een klimweekend in de rotsen in de buurt van Nederland.

Klimactiviteitenoverzicht

Klimsport

Klimmen is leuk, uitdagend en voor elk niveau, maar niet helemaal vrij van risico's. Als jij je daarvan bewust bent en leert hoe je met deze risico's om moet gaan, kan je op een veilige manier klimmen. Regio Oost kan je daarbij helpen met cursussen en het klimmen op de rotsmassieven in België en Duitsland.

We gaan voor veel klimplezier, genieten en gezelligheid, maar zoals gezegd staat veiligheid voorop en de aanwijzingen van de instructeurs moeten worden opgevolgd. Ook gelden er regels voor wat betreft het gebied waar je klimt: blijf op de paden, respecteer de natuur en je medeklimmers, zodat wij ook een volgende keer met een gerust hart kunnen terugkomen. In sommige gebieden gelden speciale regels, deze staan vaak op een bord bij de toegang tot het gebied en online.
Tijdens klim- en cursusweekenden overnachten we meestal op een camping in de buurt van de rotsen. Je hebt dus kampeerspullen nodig. Onderling maken we afspraken over eten en carpoolen.

Klimdagen en -weekenden

Op klimdagen en -weekenden wordt er 'vrij' geklommen en deze activiteiten hebben dus geen cursuskarakter. Uiteraard zijn er voor toezicht en begeleiding kliminstructeur(s) aanwezig. Voor deelname stellen we soms eisen aan jouw klimniveau of klimervaring; een klimpartner is niet nodig. Voorwaarden voor deelname:

- lid van de NKBV;
- verzekerd via de NKBV voor de risico's die aan deze activiteiten zijn verbonden;
- leeftijd vanaf 16 jaar.

Kijk voor data in de agenda.


Klimregeling België

De NKBV heeft afspraken gemaakt met de beheerders van de Belgische rots massieven. De afspraken beogen overbeklimming te voorkomen en houden o.a. in limitering van het aantal Nederlandse klimmers en een maximale groepsgrootte per klimgebied.
Wil je klimmen op de Belgische rot massieven dan moet je in het bezit zijn van een klimjaarkaart. Zie ook https://nkbv.nl/kenniscentrum/klimjaarkaart.html

Groepen (= een aantal van meer dan vier personen) moeten zich vooraf aanmelden bij het NKBV-bureau. Elke door de regio georganiseerde activiteit geldt als groepsactiviteit, dus aangekondigd in een blaadje en/of website. Individuen hoeven zich niet aan te melden.
Klimmers dienen hun lidmaatschapspas, klimjaarkaart en identiteitsbewijs in het klimgebied bij zich dragen. Je moet deze bescheiden op verzoek tonen aan de toezichthouder van het betreffende massief. Lees van tevoren de aanwijzingen over de toegang van de Belgische klimgebieden.

Kijk op de website van de NKBV naar welke klimgebieden je toe kunt gaan: https://nkbv.nl/kenniscentrum/klimjaarkaart.html